Tűző napot kedvelő kerti növények 10-es toplistája

büdöske

A kertészkedés egyik legnagyobb kihívása, hogy olyan növényeket válasszunk, amelyek megfelelnek a kertünk adottságainak. Ha a virágoskerted napos és meleg helyen van, akkor olyan kerti növényekre lesz szükséged, amelyek ellenállnak a perzselő napsugaraknak, és nem pusztulnak el a hőségben.

Szerencsére vannak olyan növények, amelyek imádják a napfényt, emellett pedig szépségükkel díszíthetik a kertedet. Ha olyan dísznövényeket keresel, amelyek jól bírják a tűző napot, és sokféle színben és formában pompáznak, akkor olvasd tovább cikkünket, amelyben 10 ilyen kerti növényt mutatunk be!

Ezek a káprázatosan szép és strapabíró növények nemcsak a kertedet, hanem a hangulatodat is feldobják majd. Lássuk az elsőt!

Kokárdavirág

kokárdavirág
Kép forrása: Pixabay.com

A színpompás kokárdavirág (Gaillardia) Északnyugat-Amerika jellegzetes növénye, mely az őszirózsafélék családjába tartozik. Különleges szépsége és könnyű gondozása révén igen népszerű a kertészek és virágkedvelők körében.

A kb. 40-60 cm magas dekoratív növény rendkívül ellenálló és jó szárazságtűrő képességű, virágágyásban és kaspóban is lenyűgöző látványt nyújt. Karakteres, lándzsaformájú levelei tökéletes harmóniában állnak a piros-sárga árnyalatú virágokkal, melyek júniustól egész nyáron át pompáznak.

A kokárdavirág kevés gondozással is beéri, remekül megállja a helyét tűző napra, jó vízelvezetésű talajba ültetve. Szaporítása egyszerű, magról vagy tőosztással is könnyedén szaporíthatjuk.

Záporvirág

záporvirág
Kép forrása: Pixabay.com

A Dél-Afrikából származó záporvirág (Gazania rigens) évelő növény, mely hazánkban egynyári növényként nevelhető, mivel a hidegebb téli hónapokat nem bírja. Gazdag színválasztéka és kivételes látványa miatt különleges helyet foglal el a virágok között.

A körülbelül 15-30 cm magas dísznövény virágai nyár elejétől egészen az ősz végéig pompáznak. A záporvirág meleg és fényigényes, így ideális választás napos, világos helyekre. Legyen szó virágágyásról, sziklakertekről vagy balkonládákról, mindenhova tökéletesen illik!

Kedveli a tápanyagban gazdag talajokat, legszebben homokos vagy átlagos kerti talajban fejlődik. Bár az átmeneti száraz időszakokat elviseli, az öntözések során érdemes a földjét nedvesen tartani. A túlöntözést kerüljük!

Az elszáradt virágok rendszeres eltávolításával meghosszabbíthatjuk virágzási idejét. Szaporítani dugványozással vagy magról lehet.

Cseppecskevirág

cseppecskevirág
Kép forrása: Pixabay.com

A cseppecskevirág (Osteospermum ecklonis), vagy, ahogy sokan nevezik a viharvirág, egy körülbelül 40 cm magas, vonzó megjelenésű évelő növény, melyet Magyarországon egynyáriként tartunk. Élénk színű, margarétára emlékeztető virágai főként a nyár első felében pompáznak.

A cseppecskevirág szabadföldbe, balkonládába és kőedénybe ültetve egyaránt lenyűgözően mutat. A gondozása egyszerű, nem igényel különösebb erőfeszítést. Fényigényes, így nyugodtan ültessük napos vagy világos helyre.

A megfelelő virágzáshoz rendszeres mérsékelt öntözésre van szüksége, a túlöntözést azonban kerüljük. A talaj típusával szemben nem igényes, ugyanakkor érdemes megemlíteni, hogy jó vízelvezető, lazább szerkezetű talajokban fejlődik a legszebben.

Porcsinrózsa

porcsinrózsa
Kép forrása: Pixabay.com

A bájos porcsinrózsa (Portulaca grandiflora), melyet sokan csak kukacvirág vagy kővirág néven ismernek, egy apró termetű, pozsgás egynyári dísznövény. Alacsony termetű, mindössze 1-2 arasznyi magasságot ér el, a talajfelszínen kúszva szőnyegszerű hatást kelt. Húsos, tűszerű levelei vannak, pici rózsákra emlékeztető virágai számtalan színárnyalatban pompáznak.

Ez a rendkívül könnyen gondozható dísznövény, kevés törődés mellett is káprázatosan díszít ágyások szegélyébe, vagy sziklakertbe ültetve, így kezdő kertészek számára is ideális választást jelent.

A porcsinrózsa jól viseli a tűző napot, a meleget és a szárazságot, valamint jól alkalmazkodik a szegényebb tápanyagtartalmú talajokhoz is. Mivel pozsgás növény, leveleiben vizet raktároz, ezért kevés nedvességgel is beéri.

Ha túlságosan kötött talajba ültetjük, vagy túlöntözzük, gyökérrothadás alakulhat ki, ezt leszámítva a kukacvirág teljesen problémamentes. Magról könnyen szaporíthatjuk.

Molyhos madárhúr

molyhos madárhúr
Kép forrása: Pixabay.com

A molyhos madárhúr (Cerastium tomentosum) egy varázslatosan szép, alacsony termetű évelő növény, mely bokros növekedésével és párnaszerű alakjával kápráztat el minket. Szürkészöld levelei és dús virágzata, mely sárga közepű, apró fehér virágokból áll, tavasz végén és nyár elején, igazi látványosság lehet a kertben.

Ideális választás sziklakertekbe, ahol mérete, színe és habitusa miatt különösen szépen mutat. A molyhos madárhúr strapabíró növény, kitűnően viseli a szárazságot, ráadásul napos vagy félárnyékos helyen is gyönyörűen fejlődik.  A jó vízáteresztő képességű, tápanyagokban szegény talajokat részesíti előnyben.

Ellenálló a kártevőkkel és betegségekkel szemben is. Szaporítása tavasszal tőosztással vagy magvetéssel lehetséges.

Pázsitviola

pázsitviola
Kép forrása: Pixabay.com

Ha szereted a színes és illatos virágokat, akkor a pázsitviola (Aubrieta x cultorum) tökéletes választás lehet a kertedbe. Ez az évelő örökzöld növény lila, rózsaszín és kékeslila virágokkal díszít a tavaszi hónapokban. Sziklakertekben, kőút vagy betonút mentén mutat a legjobban, de akár balkonládában is nevelhető.

A pázsitviola nem igényel rendszeres gondozást, csak jó vízelvezetésű talajra és napos vagy világos fekvésre van szüksége a megfelelő fejlődéshez és virágzáshoz. Szaporítása nagyon egyszerű, magról vagy dugványozással is szaporíthatjuk.

Kúszó lángvirág

kúszó lángvirág
Kép forrása: Pixabay.com

Ha szeretnéd feldobni a kertedet egy színes és bájos virággal, akkor érdemes megismerkedned az Észak-Amerikából származó kúszó lángvirággal (Phlox subulata), amely egy alacsony termetű évelő növény.

A kúszó lángvirág, vagy árlevelű lángvirág párnaszerűen terjed, így remekül mutat sziklakertekben, kerti utak mentén vagy kőfalakon is. Tavasszal nyíló lila, fehér és rózsaszín virágai szinte az egész növényt beborítják, így varázsolva egyedülálló színfoltot a kertbe.

Kimondottan alacsony gondozási igényű dísznövény, a bőséges virágzáshoz, elég, ha napos vagy világos fekvést és jó vízelvezetésű talajt biztosítunk a számára. Szaporítani tőosztással vagy dugványozással is lehet.

Büdöske

büdöske
Kép forrása: Pixabay.com

A bársonyvirág, vagy, ahogy sokan ismerik a büdöske (Tagetes) egy vibráló színű egynyári virág, amely az amerikai kontinens melegebb vidékeiről származik. Igazi napimádó növény, amely vidámságot és melegséget hoz a kertbe sárga, narancssárga, vagy vörös színű fészkes virágaival, amelyek egészen a fagyokig pompáznak.

A büdöske egyszerűen nevelhető dísznövény, mely napos helyen, rendszeres öntözés mellett díszít a legszebben. Csipkedjük le róla rendszeresen az elhervadt virágokat, így bőségesebb virágzásra számíthatunk!

A bársonyvirág nemcsak jelentős díszítő értékkel, hanem kulturális jelentőséggel is bír, különösen Indiában és Thaiföldön, ahol esküvőkön és fesztiválokon használják.

Kakukkmák

kakukkmák
Kép forrása: Pixabay.com

Ha szereted a napfényt és a vidám színeket, akkor a kakukkmák (Eschscholzia californica) tökéletes választás lehet a kertedbe. Ez a Kaliforniából származó kedves külsejű virág, a köves, kopár területeken is megél, és a tűző napot is jól bírja.

Pipacsra hasonlító narancssárga virágai selymesen csillognak a napfényben, virágzásában júniustól szeptemberig gyönyörködhetünk. Kékeszöld levelei finoman szeldeltek, laza bokrot alkotnak.

A kakukkmák kimondottan igénytelen növény, mely napos helyen, gyengébb minőségű, sekély talajban fejlődik a legszebben. Trágyázást, tápoldatozást nem igényel, mivel ezek hatására csak a levélzete fejlődik.

Magvetéssel egyszerűen szaporítható, azonban az átültetést nem bírja, ezért rögtön az állandó helyére kell vetni.

Sudárzsálya

sudárzsálya
Kép forrása: Flickr / Szerző: Robert Lyle Bolton / Licence: CC BY 2.0

A sudárzsálya (Perovskia atriplicifolia) egy lenyűgöző évelő félcserje, amely megidézi a mediterrán vidékek hangulatát. Kékszínű ajakos virágai a nyár közepétől kora őszig nyílnak, gyönyörűen harmonizálnak szürkészöld árnyalatú, aromás illatú leveleivel.

A sudárzsálya főként tágas kertekben mutat jól, emellett cserjecsoportok hátterében is megállja a helyét, ahol más színű virágokkal vagy díszfüvekkel kontrasztot alkothat. Jó választást jelent méhbarát kertekbe is, a beporzó rovarok szívesen látogatják virágait.

Jó adottságú, strapabíró növény, mely napos helyen, laza szerkezetű, homokos talajban fejlődik a legszebben. Tavasszal célszerű kb. 15 cm-re visszavágni, így gyönyörű, bokros formát érhetünk el. Télen érdemes védeni a fagyoktól, mégpedig úgy, hogy lombbal takarjuk a tövét.

Természetesen a napfény kedvelő növények választéka ennél jóval gazdagabb, de bízunk benne, hogy 10-es listánkkal tudtunk néhány ötletet adni a virágágyás beültetéséhez. Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel is!

Képek forrása: Pixabay.com; Pexels.com; Flickr / Szerző: Robert Lyle Bolton / Licence: CC BY 2.0