Tetőfedés ár m2-enként: 2023-as kisokos

tetőfedés árak

A tető a háznak az a része, amelyhez sokáig nem szeretnénk hozzányúlni, mert nagyon költséges a cseréje, de még a javítása, karbantartása is, tehát érdemes a tartós, hosszabb élettartamú megoldásokat választani. Erre is kitér a weboldalán a Pascal trapézlemez gyártó.

Milyen tetőfedési megoldások vannak?

Kezdjük egy gyors felsorolással – milyen tetőfedési megoldásokkal találkozhatunk:

  • Bitumenes zsindely
  • Fém tetőfedés (trapézlemez)
  • PVC tetőfedés
  • Zöldtető
  • Hagyományos cserép

A tetőfedés árát magán a tetőfedő anyagon kívül nagyon sok járulékos költség is meghatározza: állványozás, tetőtérbeépítés, szigetelés, ácsolat, esővíz begyűjtése, bontás költsége, stb.

Bitumenes zsindely

Ez egy népszerű és költséghatékony tetőfedő anyag, amelyet könnyű felrakni, és a szükséges faanyagok emelkedő ára ellenére összességében alacsonyabb ár, jó hőszigetelés és széles színválaszték jellemzi. Hátránya viszont, hogy nem annyira tartós. (Az ára 1.300-2.500 Ft/m² között alakulhat.)

Fém tetőfedés

A fém tetőfedésnél is több megoldással találkozhatunk, választhatunk trapézlemezt, cserepeslemezt és hullámlemezt egyaránt. A fém előnye főleg az, hogy tartós és ellenálló az időjárással szemben.

Fontos szempont az energiatakarékosság, a hosszú élettartam és a könnyű karbantartás. (A fém tetőfedés költsége 3.500-6.000 Ft/m² körül van.)

PVC tetőfedés

Ez egy műanyag alapú tetőfedési megoldás, amely jól ellenáll az időjárásnak és könnyű telepíteni. Az ára meglehetősen alacsony, megfelelő szigetelés alkalmazásával adott helyzetben ez is megoldást jelenthet.

Elég nagy hátránya viszont, hogy nem olyan tartós, mint például a fém tetőfedés. (Díja általában 2.500-4.000 Ft/m².)

Zöldtető

A zöldtető egy kicsit ma még inkább divat kérdése, az ember szeretné a természetet, a zöld felületeket visszahozni a lakóterületére – nem csak parkok formájában. Ma divat, de egyszer a jövőben alapvető építészeti kérdés lehet.

Jó hőszigetelő, megfelelő körülmények között megtartja a csapadékot, oxigént termel és csökkenti a környezet terhelését (nem kell magas energiaköltséggel más tetőfedő anyagot legyártani, szállítani, majd megsemmisíteni).

Több változatban is készíthető, a dombházak is ilyen megoldással készülnek, de társasházak tetejére is kerülhet zöldtető.

Hagyományos cserép

A cserép sokáig klasszikus tetőfedési megoldásnak számított, de a fém anyagú lemeztető lassan kiszorítja és átveszi a vezető szerepét. A cserépfedés nagy előnye, hogy kis elemekből áll, így jól kombinálható, jó színtartó tulajdonságú, kiváló hő és hangszigetelő.

Ellenáll a savas és lúgos kémhatásoknak, a hő- és tűzálló tulajdonsága is fontos lehet. Hátránya, hogy nehéz, ezért erősebb tetőszerkezetet igényel, bevonattól függően nem teljesen vízálló, hanem vizet vehet fel.

A rakott felület egyenetlen, így könnyen megtelepedik rajta a moha és az egyéb szennyeződés is. (A cserép ára 4.600-11.000 Ft/m²)

Tetőfedés árak: mi a konklúzió?

A fentiekből levonható következtetés az, hogy minden tető egyedi, fontos szakember segítségét kérni és jól előkészíteni a döntést (ajánlatkérés, árkalkuláció, ár-érték arány), mert ez egy valóban hosszú távú döntés lesz (legyen…).

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)