Télen végezhető felújítási munkák: útmutató

felújítási munkák

Mit tudunk télen felújítani? Sokan úgy gondolkoznak a felújítási munkákról, hogy azokat csak a tavasz beköszöntével és a jó idő kivárásával lehet csak elkezdeni. Igaz, hogy a kültéri munkák egy jelentős része, ahol száradási időkkel kell számolni, nehezen kivitelezhető vagy egyáltalán nem kivitelezhető a bizonyos hőmérséklet alatt.

Most nézzük meg, melyek azok a munkák, amelyek azonban télen-nyáron elvégezhetők egy felújítás során, és mik azok, amiket nem lehet vagy nem érdemes télen elvégezni.

A tető vagy a födém szigetelése

A tető szigetelése vagy a szigetelés javítása különösen tetőtér beépítés esetében különösen fontos kérdés, hiszen télen nagyon gyorsan kihűlhet egy rosszul szigetelt tetőtér, nyáron pedig borzalmasan fel tud melegedni.

Mi pedig csak ontjuk a pénzt a fűtésre, hűtésre és továbbra sem lesz komfortos az otthonunk. Vagyis ez egy tipikusan olyan felújítási művelet, amit minél hamarabb elvégzünk, annál gyorsabban kezd megtérülni a befektetés.

És van még egy szerencsénk, ez pont egy egy olyan munkafolyamat, amit akár téli időszakban is elvégezhetünk, amennyiben a padlás vagy a tetőtér felől hozzáférhető a tető. A tetőtér szigetelését a legcélszerűbb fújható szigeteléssel elvégezni. Amennyiben a tetőszerkezet és a rétegrend jól volt kialakítva, csak lyukakat fúrnak a gipszkarton borításra, majd ezeken keresztül fújják be a szigetelőanyagot.

Amennyiben nincs beépítve a tetőterünk, a födémet érdemes minél hamarabb szigetelni. A födém szigetelése egy olyan művelet, amit akár mi magunk is elvégezhetünk, feltéve, ha egy egyszerű, monolit betonfödémmel van dolgunk.

Ebben az esetben tekercses vagy táblás szigetelőanyaggal (kőzetgyapot vagy üveggyapot) egyszerűen be kell takarni a födémet. Két dologra kell csupán figyelni: az egyik, hogy a megfelelő hőszigetelő képességű szigetelőanyagból a megfelelő vastagság kerüljön a födémre, a másik pedig a résmentes szigetelés.

Ha viszont a födémünk komplexebb betonfödém, sok cikk-cakkal, beugróval, kéménnyel, gépészettel, akkor célszerűbb fújható szigetelést választani, amivel gyorsan, hatékonyan, résmentesen és hulladékmentesen tudják szigetelni a födémünket.

Homlokzati hőszigetelés télen

A födém- és a tetőszigeteléssel szemben sajnos a homlokzati szigeteléssel meg kell várni a jó időt.

Az építőipari sztenderd az 5 fokos külső hőmérséklet, ám van itt egy fontos tudnivaló: nemcsak a levegő hőmérsékletének kell 5 fok felett lennie, hanem annak az anyagnak is, amire felvisszük mondjuk a ragasztót és a ragasztónak is legalább 5 fokosnak kell lennie (nem jó, ha előző éjjel megfagyott a garázsban a szigetelőanyag ragasztója, vagy ha a falfelület még nem melegedett át kellőképpen).

Vagyis ha a szakember nem akar még nekiugrani az eps lapok felragasztásának, amikor délelőtt tízkor épp eléri a hőmérő higanyszála a bűvös 5 fokos határt, annak lehet, hogy további hőtechnikai okai vannak, meg kell várni, hogy a falfelület is elérje az áhított hőmérsékletet.

És ami még fontos lehet: nemcsak a ragasztás / festés alatt kell 5 fok feletti hőmérséklet ezeknek az anyagoknak, hanem a megkötés, száradás során is. Ez 12-24-36 óra is lehet. Vagyis nem elég, hogy egy téli héten napközben 5-6 fok van, szükség lesz arra is, hogy napokon, heteken keresztül éjjel és nappal meglegyen ez a hőfok, különben nem számíthatunk hatékony eredményre.

A kötési idő alapesetben (mondjuk egy homlokzati szigetelőanyag ragasztásánál) 1,5 nap, ám ahogy a hőmérséklet csökken és az 5 fok felé tendál, drasztikusan nőni fog a kötési idő.

A másik időjárási összetevő, ami jelentősen növelheti a kötési időt, a páratartalom, hiszen a levegő nem fogja tudni felvenni a vizes technológiával kivitelezett ragasztásból a vizet.

Minél magasabb a páratartalom, annál lassabban fog megkötni a ragasztó, így egy ködös, párás későőszi, kora téli időszakban akár több hétre is szükség lesz, hogy megkössön a ragasztás vagy a homlokzati színezés.

És ez nemcsak amiatt problémás, mert kitolódik a beruházásra szánt idő, hanem azért is, mert amíg nem kötött meg a festék, egy eső vagy a hajnali pára könnyen kimoshatja, tönkreteheti a festékanyagot, így kezdhetjük elölről a műveletet.

Miért problémás a homlokzati vakolat használata télen?

Az eps lapok ragasztásánál még áthidalható ez a probléma, de a homlokzati vakolatból kioldódó pigmenttel nehéz mit csinálni, a fal foltos marad.

Az építési munkálatok sajnos gyakran elhúzódnak, ráadásul az időjárás is eléggé kiszámíthatatlan. A hőmérséklet alakulását nagyjából be lehet lőni előre, de azt, hogy mekkora lesz a páratartalom és mikor mennyi csapadék érkezik, már nehezebb pontosan megjósolni.

Márpedig a még meg nem kötött homlokzati vakolatot pl. lemoshatja egy alaposabb eső. Fel szokott merülni a kérdés, hogy milyen munkafolyamatnál érdemes abbahagyni a homlokzati szigetelést, ha jön a rossz idő, nekünk pedig fel van állványozva a homlokzat, zajlanak a szigetelési munkálatok.

Az nem jó, ha a szigetelőanyagot csupaszon, csak felragasztva éri a nedvesebb, cudar idő. Valamilyen felületvédelemmel lássuk el az eps-lapokat, úgy egy telet kihúz a felragasztott szigetelőanyag.

De 3 hónapnál tovább ne maradjon bevakolatlanul a szigetelőanyag. Azonban akkor, ha látjuk, hogy a szigetelési munkálatok biztos belenyúlnak a hidegebb, csapadékos időbe, halasszuk inkább tavaszra, amikor már várhatón jobbak lesznek az időjárási viszonyok.

Villanyszerelés

A belső villanyszerelést lehet télen-nyáron elvégezni, arra készüljünk fel, hogy ha komolyabb falvéséssel is jár a művelet, akkor az utólagos javítási, festési munkákat, csak fűtött térben érdemes elvégeztetni.

Beltéri festés

A festésre sokan gondolnak úgy, mint egy egyszerűen kivitelezhető beltéri munkára, amit télen-nyáron el lehet végezni. Ez sajnos nem ennyire kerek történet. Lehet ugyan télen is festeni, de nagyban fog növekedni a száradási idő, sokat és intenzíven kell fűteni, szellőztetni.

Vagyis a belső festés ideális időszaka a tavasztól őszig terjedő, meleg, napsütéses hónapok. Persze van olyan, hogy mindenképp télen kell festenünk, ilyenkor számítsunk arra, hogy jelentősen nőni fog a fűtésszámla.

Arra figyeljünk, hogy a frissen elkészült falakra ne toljuk rá egészen a bútorokat, különben egy-két héten belül penészfoltokkal szembesülhetünk. Olyan épületben viszont, ahol nincs fűtés, ne vállaljuk be a téli festést, se rendesen tapadni, se száradni nem fog a falfelületet.

Belső burkolatok kialakítása

A belső burkolatok esetében is igaz, amit a festésről írtunk: ha van fűtés, akkor érdemes csak belevágni, hiszen vízalapú anyagokkal dolgozunk, amelyek a száradás során kötnek meg. Ehhez pedig az kell, hogy tartósan meleg legyen a felület és el tudjon távozni a pára.

Kép forrása: Unsplash.com

Hirdetés (X)