Sütőpor helyett szódabikarbóna – Mikor és hogyan használjuk?

sütőpor szódabikarbóna

Sok háziasszony dilemmája, hogy a sütőpor és szódabikarbóna közötti különbség nem egyértelmű, annak ellenére, hogy nagyon hasonlóak. De mikor érdemes beletenni a szódabikarbónát és mikor használható a sütőpor? Mindkettőt használjuk, vagy csak az egyiket? Ha pedig csak az egyiket, mikor melyik legyen az?

A sütőport és a szódabikarbónát számos receptben használják, hogy megkönnyítsék a kelesztési folyamatot élesztő nélkül. Mindkettőt alkalmazzák pogácsákhoz, perecekhez, tortalapokhoz, de egyik vagy másik az egyszerű sütik nélkülözhetetlen alapanyaga is.

Mindkettő segíti a növekedést, a különbség kicsi, megvásárolható bármelyik szupermarketben vagy sarki élelmiszerboltban. Sok hölgy tudja, hogy ha elfogy a sütőpor, az élesztő a segítségükre lehet.

A szódabikarbóna

A szódabikarbóna akkor válik aktívvá, ha savas vagy folyékony összetevővel kombináljuk. Elkezd szén-dioxidot bocsátani, ami lehetővé teszi, hogy a pékáruk megemelkedjenek, és puhává váljanak.

Ez a reakció a fő oka annak, hogy a szódabikarbónás receptek savas összetevőket is tartalmaznak, például citromlevet vagy ecetet, és a szódabikarbóna savasság-semlegesítőként működik. A CO2 buborékok felszabadulásának reakciója általában magas hőmérsékleten megy végbe, tehát a sütőben.

A sütőpor

A sütőpor teljes értékű kelesztő, amely a keményítőn és a savas anyagon kívül nátrium-hidrogén-karbonátot is tartalmaz. Ez a folyadék aktiválja a sütőport, ezért olyan desszertekhez használják, amelyek nem tartalmaznak savas összetevőket, mivel az már tartalmazza a szén-dioxid előállításához szükséges savat.

Tehát az egyik fő különbség az lenne, hogy a szódabikarbónát olyan receptekben használjuk, amelyekben savas összetevő is van, és a sütőport általában akkor, ha a recept nem tartalmaz savas összetevőket.

Ha pedig a a recept mégis megköveteli mindkét alapanyagot, az azért van, mert olyan savat tartalmaz, amelyet nátrium-hidrogén-karbonáttal kell ellensúlyozni, de amely önmagában nem elegendő.

Cserélhetjük a sütőpor szódabikarbónával?

Lehetséges, de nem ajánlott. A szódabikarbóna sokkal erősebb, mint a sütőpor, és körülbelül háromszor annyi sütőporra lesz szükség, hogy ugyanazt a kelesztőképességet elérje. Ennek a helyettesítésnek az a hátránya, hogy a végtermék keserű ízű lehet. Általános szabály, hogy körülbelül egy teáskanál sütőpor negyed teáskanál szódabikarbónának felel meg.

Az elkészített sütemény típusától, a rendelkezésre álló időtől és a receptben szereplő egyéb összetevők figyelembevételével választható mind a szódabikarbóna, mind a sütőpor, hogy a végeredmény ínycsiklandó legyen.

Kép forrása: Freepik.com