Őszi balkonláda beültetés tippek

balkonláda

Ahogy a falevelek színesedni kezdenek és a levegő hűvössé válik, ideje átalakítani a balkonládáinkat is. Az egynyári virágok ilyenkorra már kissé elfáradnak és nem hoznak több virágot. A hidegtűrő növények viszont ilyenkor lesznek szépek igazán. Nézzük, hogy miket érdemes most ültetni!

Őszi virágok és levéldíszek

Az őszi krizantémok, erikák, hangák, gautériák, díszkáposzták és árvácskák mind remek választás, hogy az erkélyünk ragyoghasson az őszi színekben. Játszhatunk a formákkal, méretekkel és az élénk színekkel is persze.

Ilyenkor a kertészetek tömve vannak ezekkel a növényekkel, így bátran kipróbálhatsz különböző összeállításokat. Nincs is szebb, mint amikor a fehér fényáteresztő függöny mögött csodás őszi balkonládák sorakoznak. Legalábbis mi nagyon szeretjük ezt a látványt, mert a fehér szín még nagyobb kontrasztot ad a vibráló színeknek.

A virágok mellett remekül feldobhatod az erkélyt levél díszekkel is. A színesedő levelek ugyanis csodás látványt nyújtanak ősszel. Ha kertes házban lakunk, akkor a fal egy részére futtathatunk például egy kis vadszőlőt, aminek ősszel gyönyörű vörösre változik a színe.

Természetesen, ha futót választunk, akkor a fal vakolatának érdekében ügyelnünk kell, hogy nem terjedjen el túlzottan.

Zöldségek és fűszernövények a balkonládában

Izgalmas új trendet is kipróbálhatsz, ha nem csak virágzókat, hanem szezonális zöldségeket, fűszernövényeket is ültetsz a balkonládába. Egy zöldség és fűszernövény is lehet szép. Például a spenót vagy brokkoli jó választás és valóban izgalmassá teszi az összképet.

Ültethetsz még például kisméretű rozmaringot is a virágok közé, ami megfelelő méretű balkoládában át is tud majd telelni. Illetve gondolkodhatsz még törpe örökzöldekben is. Egy kisebb puszpáng vagy egy kicsi cukorsüveg fenyő mellett szintén nagyon jól fognak mutatni az őszi virágok.

Balkonláda beültetése

Először is fontos, hogy a földet cseréld ki. A nyári virágok eltávolítása után töltsd meg friss virágfölddel a balkonládát és ebbe az új közegbe ültesd be a frissen beszerzett virágokat. A nyár folyamán a korábbi növények már biztosan felélték a földben lévő tápanyagokat, így mindenképpen szükség lesz a frissítésre.

A balkonládát félig töltsd meg virágfölddel és erre a rétegre helyezd a cserépből kivett új növényeket. Rendezd el őket tetszőlegesen és töltsd fel virágfölddel a balkonládát. Minél méretesebb balkonládában tudjuk elhelyezni a növényeinket, annál kisebb lesz annak az esélye, hogy kifagynak a tél folyamán.

A balkonláda gondozása ősszel

A beültetés után is fontos gondoskodni a növényekről, hogy hosszú ideig élvezhessük az őszi szépségeket. Fontos a rendszeres öntözés, ha természetes csapadék nem érheti a balkonládát vagy ha éppen szárazabb az ősz. A balkonládát helyezzük tálcára, és a felesleges vizet mindig öntsük ki alóla, mert a pangó vizet kevés növény tűri.

Az őszi növényei számára is szükség lehet tápanyagkiegészítésre. Használj szerves tápanyagokat tartalmazó virágzásindítót, hogy biztosítsd, hogy a növények megkapják a szükséges tápanyagokat az egész szezonban.

A műtrágya használatát nem javasoljuk. A növények számára is jobb a szerves tápanyag, és a saját egészségünk érdekében is jobb ha ezt választjuk a műtrágyákkal szemben.

Próbálj ki új őszi összeültetéseket!

Néhány színes krizantémmal a balkonládáid az erkélyedet őszi hangulatba hozzák. A megfelelő növények kiválasztásával, gondozásával és tervezésével elérheted a kívánt hangulatot. Ne hagyd ki az őszi szépséget, élvezd az erkélyén töltött őszi napokat és nyűgözd le a szomszédokat különböző, kreatív összeállításokkal!

Kép forrása: Pixabay.com