Napjaink legkeresettebb és legjobban fizető szakmái

üzletemberek

A kiemelt üdülőhelyeknek már évek óta nagy kihívás a nyári szezonban pincéreket és szakácsokat találni, de emellett országszerte hiányszakmának számít a kőműves, az esztergályos, a hegesztő vagy lakatos is. Milyen területeken keresik leginkább a szakembereket, illetve melyek a legjobban fizető foglalkozások Magyarországon?

A legkeresettebb szakmák és szektorok 2023-ban

Bár a munkaerőpiac folyamatosan változik, bizonyos területek iránt töretlen az érdeklődés.

IT-szektor és mérnöki területek

Az álláskereső portálok továbbra is hemzsegnek a programozói és szoftverfejlesztői álláshirdetésektől, de az automatizációval foglalkozó szakemberek is keresettek. Gépész-, illetve villamosmérnökökre is folyamatosan nagy az igény, emellett pedig a mechatronikai mérnököket is szívesen fogadják az innovatív munkahelyek, mióta a robotika egyre fontosabb szerepet játszik az életünkben.

Ezeken a területeken kiemelkedően versenyképesek a bérek és az egyéb juttatások, így még kezdőként is magas fizetést lehet kialkudni úgy, hogy sokszor még szakmai önéletrajz vagy motivációs levél megírásával sem kell bajlódni, hiszen a legnagyobb tehetségekre még az egyetemi képzés során lecsapnak a munkaadók.

Egyre nagyobb a tülekedés az üzleti IT világában tapasztalatot szerző szakemberek iránt is. A adatelemzői és adatmérnöki pozíciókat jóval bruttó 1 millió feletti fizetésekért töltik be, az IT-szektorban a legtöbbet pedig a felhőmérnökök tehetik zsebre Magyarországon, megközelítőleg 2 milliós bruttó fizetéssel.

Egészségügy

Az egészségügyben továbbra is sok a betöltetlen orvosi állás, annak ellenére, hogy a fizetések jócskán megemelkedtek az utóbbi években, csakúgy, mint a felsőfokú végzettséget igénylő ápolók körében is.

Szakmunkák

Az összes kékgalléros szakmában munkaerőhiány tapasztalható a villanyszerelőtől kezdve az építőiparig, így aki szakképesítést szerez például víz-gáz-fűtésszerelőként vagy burkolóként, sokszor többet tehet zsebre mint egy átlagos diplomával rendelkező.

Melyek a legjobban fizető állások Magyarországon?

A Pénzcentrum kutatása alapján 2022-ben a legtöbbet a légiforgalmi irányítók vitték haza több mint bruttó 2,2 milliós fizetéssel, de a szakorvosok sem panaszkodhattak, mivel ők is 2 millió forint felett kerestek.

A miniszterek, az államtitkárok, az egészségügyi intézményvezetők és a pénzintézeti vezetők némileg lemaradtak, de még így is túllépték a másfél milliós bruttó fizetést, míg a vállalati stratégiai vezetőknek, a sportolóknak és az informatikai, telekommunikációs cégvezetőknek az adatok szerint nagyjából 1.4 millió forinttal kellett beérniük.

A KSH 2023. júliusi adatai szerint az ágazatonkénti átlagfizetések tekintetében

  • a legjobban a pénzügyi szolgáltatások területén lehetett keresni, ahol az átlagos bruttó bér meghaladta a 900 ezer forintot,
  • ezt az információ-kommunikáció szektor követte csaknem 900 ezer forinttal,
  • a toplistán dobogójára pedig az energiaipar állhatott még fel 800 ezres átlagkeresettel.

Kép forrása: Freepik.com