Mit érdemes tudni az üveggyapotról?

üveggyapot szigetelés

Mióta megemelkedtek az energiaárak, egyre fontosabbá válik, hogy otthonunk megfelelő hőszigeteléssel legyen ellátva. A nyári kánikuláról nem is beszélve: klímával hűteni ugyanis szintén roppant energiaigényes és költséges.

A hőszigetelés esetén pedig alaptétel, hogy a házat rendszerként kell nézni, és a pincétől a homlokzatokon és a nyílászárókon át a tetőtérig minden elemnél fontos a megfelelő szigetelés. Jelen cikkben a tetőtéri hőszigetelés közkedvelt anyagáról, az üveggyapotról lesz szó.

A tetőtéri hőszigetelés fontossága

A tetőtér hőszigetelése elengedhetetlen, ha azt szeretnénk, hogy alacsonyan tudjuk tartani otthonunk fűtési (és hűtési) költségeit.

Mivel a meleg levegő felfelé száll, a tetőtéren át könnyen elszökik a meleg télen, nyáron pedig nagyon könnyen felmelegszik a tetőtér, ami miatt a megfelelő szigetelés hiányában sokat kell, hogy menjen a klíma.

A tetőtéri hőszigetelést a legtöbb esetben üveggyapottal oldják meg, ezért kicsit erről az anyagról lesz most szó!

Mi fán terem az üveggyapot?

Az üveggyapot egy hőszigetelő anyag, amely üveghulladékból, kvarchomokból, illetve kis mennyiségű adalékanyagból készül. Az alapanyagokat magas hőmérsékleten megolvasztják, majd centrifugálva vékony szálakból álló, gyapjúszerű anyagot hoznak létre belőle.

A szálakat adalékanyag (pl. műgyanta) ragasztja össze, és összenyomásuk után pedig egy paplanszerű lap keletkezik, amely kiváló hő- és hangszigetelő tulajdonságokkal bír a szálak között csapdába esett levegőnek köszönhetően. Az üveggyapot lapok többféle vastagságban és sűrűségben kaphatók, amelyek mind-mind más szituációkban lesznek ideálisak.

Az üveggyapot mind a felhasznált alapanyagok, mind a gyártási folyamat miatt környezetbarát anyagnak tekinthető, így nemcsak a megspórolt energiával kíméljük a környezetet, hanem az anyagválasztással is.

Az üveggyapot tulajdonságai

Mint minden anyagnak, az üveggyapotnak is megvannak az előnyei és hátrányai. A következő tulajdonságokkal rendelkezik:

  • Az üveggyapot rugalmas, könnyen formázható és vágható, alkalmas a rések, hézagok kitöltésére.
  • Emiatt azonban nem mérettartó, idővel zsugorodhat.
  • Nem lépésálló, így födémeken nem használható (kivéve nem használt padlástérben, szervizút kialakítása esetén).
  • Tűzálló anyag
  • A nedvességtől óvni kell, ugyanis csökkenhet a hőszigetelő képessége.

Az üveggyapot a másik ásványgyapottal, a kőzetgyapottal összehasonlítva olcsóbb és könnyebben felhasználható anyag, cserébe viszont kicsit rosszabbak a paraméterei, nem bírja a nedvességet, illetve nem lépésálló. Ez azonban nem gond: az üveggyapot a lent bemutatott alkalmazási területekre tökéletes, emellett könnyebb is beépíteni, mint a kőzetgyapotot.

üveggyapot
Kép forrása: Freepik.com

Mire használják az üveggyapotot?

Az üveggyapotot a legtöbbször tetőterek és álmennyezetek hőszigetelésére használják. Ezzel együtt használhatjuk fa padlószerkezetek párnafái, illetve fedélszékes vagy vasbeton koporsófödémes magastetők, kéthéjú, könnyűszerkezetes lapostetők és fafödémek gerendái közötti tér kitöltésére.

Mivel a lapok könnyen deformálódnak, fontos, hogy gondoskodjunk megfelelő rögzítésükről, például alkalmazzunk rögzítőhálót.

Az, hogy milyen sűrűségű és vastagságú üveggyapot lap kell, több mindentől függ. Az üveggyapot 10 cm vastagságban például tökéletes lehet álmennyezet szigetelésére. A párnafák közötti tér kitöltésére pedig könnyen lehet, hogy vastagabb lapok kellenek.

Általában a kivitelezést végző szakember fog terméket ajánlani – ha pedig mi magunk végezzük a hőszigetelést, érdemes lehet tanácsot kérnünk a tüzép vagy webáruház munkatársaitól!

Képek forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)