Mindent a pasziánszról, amit egy igazi klasszikus játékról tudni kell

pasziánsz

A pasziánsz az a kártyajáték, amit ha egyszer elkezdesz, nem tudod abbahagyni, amíg be nem fejezed. Vagy amíg elkezdesz egy újabb kört. Ami a legjobb, hogy csak idő és türelem kell hozzá. A játék szabályai meglehetősen egyszerűek, a kártyák elrendezése univerzális, az online és fizikai játékban egyaránt.

Szabályok a pasziánszban

A játék 28 kártyával kezdődik, 7 oszlopban, képpel lefelé, kivéve minden oszlopon a teljesen látható kártyákat. Így az első oszlopban az első kártya képpel felfelé, a második oszlopban egy képpel lefelé és egy felfelé, a harmadik oszlopban pedig két kártya képpel lefelé, egy pedig felfelé mutat és így tovább.

Kezdők számára a pasziánsz egy lapos verzió a tökéletes kezdés, amely nem túl nehéz, de mégis izgalmas. Ahhoz, hogy megnyerd a játékot, fel kell építened az említett négy köteg kártyát, ásztól királyig minden színhez.

Hogyan kell pasziánszozni?

Az oszlopok növekvő sorrendben épülnek, királytól ászig. A nehézségi szint növelése érdekében váltakozik a piros és a fekete szín között. Ha van egy sor kártya az egyik oszlopban, az könnyen áthelyezhető a másikba.

Például, ha az egyik oszlopban az A, 2, 3, 4 karakterlánc, a másikban pedig az 5, 6, 7 karakterlánc, akkor ezek összekapcsolásával hosszabb karakterlánc hozható létre, így létrejön az A, 2, 3, 4, 5, 6, 7. Viszont nem köthetőek össze egyes kártyák vagy karakterláncok a számok természetes sorrendjének tiszteletben tartása nélkül, így például az A, 2, 5, 4, 3, 6, 7 karakterlánc nem létezik.

A pasziánsz szabályokkal összefüggésben az is benne van, hogy a bal felső sarokban elhelyezett megmaradt kártyapakliból lehet kártyákat húzni, minden oszlopon egy-egy kártyát képpel felfelé. Ha nincs hátra lépésed, vagy húzz több kártyát, vagy kattints a keverés gombra, és a kártyáid átrendeződnek.

Ha át szeretnél helyezni egy kártyát a kezdőlapra, csak csúsztasd el, vagy kattints rá duplán.

Következtetések a pasziánsz játékról….

Kezdetben lehetőséged van a játék alacsonyabb nehézségi fokának kiválasztására, így egy színnel, majd két színnel, végül a négy színnel tudsz játszani. Tehát a Solitaire egy meglehetősen egyszerű játék, és valahogy megnyugtató hatással lehet arra, ha beiktatod a mindennapjaidba, persze csak egy kis időre.

Mindaddig, amíg betartod a fenti szabályokat, semmiféle nehézségbe nem ütközhetsz, ami elvenné a kedved. Akár online, akár kártyapaklival játszol, ne felejtsd el, hogy a cél a szórakozás!

Kép forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)