Milyen macskafajtát válassz?

macska

A megfelelő macskafajta kiválasztása rendkívül fontos, mivel annak egyedi tulajdonságai meghatározzák a macska és a gazda közötti harmóniát és a mindennapi életet. A megfelelő fajta kiválasztásával könnyebben tudjuk mi magunk is a legjobbat nyújtani számára, illetve cicánk is jobban tud illeszkedni a mi életünkbe.

A Catmania.hu segítségével összegyűjtöttük nektek, hogy milyen szempontokat kell végiggondolni, amikor macskafajtát választasz.

Szőrzet hossza, fajtája talán az első, amit érdemes számításba venned. Nem mindegy, hogy miképp kell gondoznod majd cicád szőrét, vagy hogy felmerül-e allergia a hosszú szőr miatt.

Hosszú szőrű macskák

Hazánkban is egyre elterjedtebbek a hosszú bundával rendelkező fajták. Előnyük, hogy többségük egyszerűen lenyűgöző jelenség, arisztokratikus külalakjuk megragadja az ember tekintetét. Hosszú, selymes, kellemes tapintású szőrzetüket élmény simogatni.

Ez a hosszú bunda azonban hátrányokat is hordoz. Sajnos sok esetben rémálom eltüntetni a lakásból a mindenhol megbúvó szőrszálakat, ez pedig együtt járhat allergiás reakciókkal is. Ezen felül majd’ minden hosszú bunda valamennyi ápolást igényel, időről-időre fésülnöd kell, hogy megelőzd a csomósodást.

Rövid szőrű macskák

A rövid szőrű cicákat nem kell bemutatni, a hazai cica állomány túlnyomó része valamilyen rövidszőrű változat. Előnyük, hogy nagyjából gondozásmentesek, a cica szépen letisztogatja magát, nem kell külön foglalkozni a bunda ápolásával, így allergiások inkább válasszák a rövidszőrű változatokat. Hátrányuk kevés van, egyeseknek szimplán jobban tetszhet.

Göndör szőrű macskák

Ezen változatok a két előző között állnak, egy különleges köztes megoldást képviselve.

Nagyon egyedi, ritkán látott külalakjuk sok ember számára kifejezetten vonzó lehet. Általában kevésbé hullajtják a szőrüket, ami szintén plusz pontot jelenthet egyeseknek. Játékos természetük van többnyire, így aki ezt preferálja annak ez szintén fontos lehet.

Ugyanakkor habár kevésbé hullik a szőrük, a göndör szálak könnyebben gabalyodnak össze, rendszeres kefélést igényelnek! Ritkaságuk miatt jellemzően jóval drágábbak, mint az előző két kategóriába tartozó fajták.

Ha van időd rendszeresen ápolni a macskád szőrzetét, és nincsenek allergiás reakcióid, akkor hosszú, vagy göndör szőrű macskát választhatsz, hogy élvezd a gyönyörű megjelenésüket. Ha viszont kevés időd van a szőrzet ápolására, vagy allergiás vagy, akkor egy rövid szőrű macska lehet a jobb választás számodra.

Természetesen nem csupán a szőrzet hossza, ami eldönti, hogy milyen cicát válassz magad mellé!

Az egészségügyi szempontokat sokszor nem veszik figyelembe. Minden macskafajta hajlamos lehet bizonyos egészségügyi problémákra, és az ezekre való felkészülés segít abban, hogy hosszú és egészséges életet biztosíts a kiválasztott macskának. Nem árt ugyanis tudni, hogy egyes macskafajták bizony jobban hajlamosak betegeskedésre más fajtákkal szemben.

Érdemes jobban utánaolvasnod a kiszemelt cicának, hogy mik a fajtára jellemző betegségek, nehogy egy kellemetlen, sok százezres állatorvosi számlát kapj.

Előzd meg a problémát!

Ismerkedj meg a potenciális fajták egészségügyi problémáival. Kutass és konzultálj az állatorvosoddal, hogy megértsd, mire kell felkészülnöd. Vidd rendszeresen éves ellenőrzésre cicádat, kérd meg állatorvosod, hogy mérje fel az állat egészségügyi állapotát.

Tápláld őt életkorának, aktivitásának megfelelően, ez ugyanis a kulcs a hosszú és egészséges élethez. Válassz megfelelő, minőségi macskaeledelt és ügyelj a megfelelő mennyiségre is.

Támogasd cicádat az aktív testmozgásban, játssz vele rendszeresen, legyen megfelelő impulzusokkal, ingerekkel teli a környezete, hogy ki tudja elégíteni mozgásigényét.

Az életstílus és az igények fontos tényezők, amiket alaposan meg kell fontolni, amikor macskafajtát választasz.

  1. Először is, gondold végig, mennyi időt tudsz szánni a macskádra. Ha egy olyan fajtát választasz, amelyik igényli a sok figyelmet és játékot, de te napközben sokat vagy távol otthonról, akkor a macska unatkozhat és viselkedési problémái lehetnek. Az aktív macskafajták több interakciót igényelnek. Fontos az önismeret is – szeretsz a szabadban jönni-menni, esetleg fesztiválokra, bulikba járni? Ekkor mindenképp olyan cicát válassz, amelyik nem igényli, hogy rendszeresen foglalkozz vele. Inkább otthonülő típus vagy? Ekkor már bátrabban választhatsz egy ragaszkodóbb fajtát.
  2. Az otthonod mérete és kialakítása is befolyásolja, milyen cicát érdemes választanod. Egy lustálkodósabb cica kisebb helyet igényel, egy aktív macska számára viszont közel sem ideális egy minigarzon (különösen ha egész nap odavagy). Gondold át, milyen teret tudsz biztosítani a macskának.
  3. Játékos vagy nyugodt cicát preferálnál? Egyes macskák nagyon jól elvannak azzal, hogy akkor kapnak ételt amikor kérik és akkor simogatják meg őket, amikor kikövetelik, míg mások egész nap tudnak játszani, vagy esetleg órákig bírják hogy simogasd őket – ismerd magad és a cica igényeit is, tudd, hogy képes vagy-e ezt nyújtani a számára.

Ezen tényezők alapos mérlegelése segít abban, hogy olyan macskafajtát válassz, amely illeszkedik az életstílusodhoz és az igényeidhez. Ez biztosítja, hogy a macska boldog legyen, és harmonikus kapcsolatot alakíts ki vele.

Kép forrása: Pexels.com