Miért szeretjük a tarkalevelű ezüstfát?

tarkalevelű ezüstfa

Sokan szeretnénk olyan növényt a kertünkbe, amivel nem kell sokat törődni, mégis szépen díszíti az udvart egész évben. Olyat keresünk, ami nem érzékeny a betegségekre, és lehetőleg a kert bármely pontjára beültethető úgy, hogy ott jól is érzi magát.

Ne kelljen folyton babusgatni, naponta tisztogatni az elnyílt virágoktól, emellett jó volna, ha azt is eltűrné, ha kimarad pár napig a locsolás, és mégis ápolt, tündöklő látványt varázsolna a kertbe. Extra plusz pontként akár még virágzó is lehetne.

Lehetetlent kívánnánk? Egyáltalán nem! Ezek a tulajdonságok jól illenek a tarkalevelű ezüstfára (az Elaeagnus ebbingei tarkalevelű változata), amely méltán lett az utóbbi évek egyik kedvenc lomblevelű örökzöldje a kertbarátok és a kertépítők körében.

A tarkalevelű ezüstfa felhasználása

Nevével ellentétben ez a maximum 1,5-2 méter körülire megnövő dísznövény nem fa, hanem díszcserje. Ahogyan az örökzöldeket általában, a tarkalevelű ezüstfát is sokféleképpen alkalmazhatjuk a kertben: remekül mutat szoliterként ültetve, de sűrűn felálló ágrendszerének köszönhetően sövény létesítésére is kiválóan alkalmas.

Ha ilyen célra szeretnénk használni, akkor a megfelelően tömött és dús sövény kialakításához egymástól 80 cm-re érdemes a töveket ültetni. Tarka leveleivel, rikítóan díszes lombozatával egész évben látványosan szolgálja kertünk megjelenését.

Félörökzöld dísznövény, vagyis nagyon kemény, hideg teleken lehullajthatja a lombozatát, amely tavasszal újra kihajtásnak indul majd. Kitűnő szárazságtűréssel rendelkezik, amit a bőrnemű, merev levelek is jeleznek.

Néhány tanács a tarkalevelű ezüstfa gondozásához

Nem véletlenül olyan népszerű növény, hiszen valóban sok szerethető tulajdonsága van, és még az ápolása is a viszonylag könnyen elvégezhető kerti feladatok közé tartozik. Nem nő kifejezetten gyorsan, így a metszés miatt sem kell aggódnunk, de ahhoz elég ütemesen növeszti a szárait, hogy megfelelő takarást biztosítson a kerítés melletti szakaszokon.

Könnyen formára vágható, a metszést igen jól tűri. Gömb vagy kúpos formát is kialakíthatunk belőle, és ezáltal akár kültéri kaspós díszként is szolgálhat. Fontos, hogy a visszavágást még nyár elején elvégezzük, vagy ha ez nem sikerül, akkor lehetőség szerint halasszuk inkább a jövő év tavaszára, különben eltávolítjuk az éppen kialakulóban lévő virágait.

Bár a harang alakú, apró virágok alig látszódnak a lombozatban, méretükhöz képest elképesztően finom illatot árasztanak. A levelek hónaljában megbújó kisméretű, vajszínű virágok októberben és november elején nyílnak, ami a díszcserjék között igen nagy ritkaságnak számít hazánk klímáján.  A virágokból ezüstös-sárgás színű termések fejlődnek, melyek ehetőek.

A tarka ezüstfa napfénykedvelő, melegigényes díszcserje, így bátran ültethetjük a kert legmelegebb pontjára is. Kártevők és kórokozók ritkán támadják meg lombozatát. A talajra nem igényes, a legtöbb kerti talajon könnyen nevelhető, arra viszont ügyelni kell, hogy kerüljük a tövek túlöntözését.

Kertünk dísznövényeinek összeválogatása során érdemes arra törekednünk, hogy egész évben látványos legyen a virágágyás megjelenése. A virágzó évelőket és cserjéket ültessük örökzöldek társaságába, így biztosíthatjuk a hideg hónapokban is az esztétikus megjelenést.

A tarkalevelű ezüstfa sövényként vagy egymagában (szoliterként) ültetve is kiemelkedő hangulatot és illatot nyújt majd szeretett kertünknek.

Kép forrása: Shutterstock.com