Miért nem virágzik a korallvirág?

korallvirág

A korallvirág apró, élénk színű virágaival vidám hangulatot teremt otthonunkban. De mit tegyünk, ha növényünk nem, vagy csak nagyon keveset virágzik? Íme, a leggyakoribb okok és a segítség!

1. Kevés fény

Ha a virágzás elmarad, az legtöbbször a kevés fényre vezethető vissza. Fényhiányos helyen a növény hosszú, kopasz hajtásokat nevel, és nem hoz bimbókat. A növény, világos, de nem tűző napos helyen fejlődik legszebben, az erős napsugarak ugyanakkor megégethetik a leveleit.

Fontos megemlíteni, hogy a korallvirág rövidnappalos növény, ahhoz, hogy a virágbimbók kialakuljanak, 4-6 héten keresztül, napi 14 órán át sötét helyen kell tartani. Ha már megjelentek a bimbók, neveljük tovább a növényt a szokott módon.

2. Metszés elmaradása

Az elnyílt virágok és a száraz levelek lecsipkedése segít, hogy a növény új, egészséges hajtások, és virágok nevelésére fordítsa az energiáját. Rendszeresen nézzük át a korallvirágunkat, és távolítsuk el az elszáradt részeket. Ettől nem csak a külseje lesz szebb, de gyorsabban nő, és dúsabban virágzik majd a növényünk.

3. Nem megfelelő talaj

A korallvirág érzékeny a talaj összetételére, valamint a szerkezetére is. A legjobb, ha pozsgás növények számára kifejlesztett, jó vízelvezetésű virágföldet választunk, vagy tőzeg és perlit keverékébe ültetjük, mely kellőképpen laza szerkezetű, és semleges vagy enyhén savas kémhatású.

4. Tápanyaghiány

A bőséges virágzáshoz elegendő tápanyagra van szüksége a növénynek. Használjunk kaktusz és pozsgás, vagy virágzó szobanövény tápoldatot, mely ösztönzi a virágzást. A korallvirágot tavasszal és nyáron kéthetente tápoldatozzuk, télen viszont mellőzzük a tápanyag-utánpótlást.

5. Túlzott vagy rendszertelen öntözés

Ahogy sok más pozsgás növény, úgy a korallvirág is érzékeny a túlöntözésre, melynek hatására gyökérrothadás alakulhat ki, ami a növény pusztulását okozhatja. Az öntözések előtt az ujjunkkal ellenőrizzük a talajt: ha a felső pár centiméteres réteg kiszáradt, alaposan locsoljuk meg, ha még nyirkos, várjunk néhány napot. Ritkán, az elégtelen öntözés is hátráltathatja a virágzást, ezt is tartsuk szem előtt az öntözések során.

6. Betegségek és kártevők

A többi szobanövényhez hasonlóan a korallvirágot is megtámadhatják betegségek és kártevők. A legyengült növény az energiáját, a túlélésre fordítja, ahelyett, hogy virágokat hozna. A túlöntözés gyakran vezet gombás és baktériumos problémákhoz – ennek elkerülése tehát különösen fontos.

Ha kártevőket veszünk észre (pl. pajzstetvek, takácsatkák stb.), azonnal kezeljük a növényt, természetes módszerekkel, Neem olajjal, vagy a kertészetekben kapható rovarölő szerek valamelyikével.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tippet adnunk a korallvirág virágoztatásához. Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel is!

Kép forrása: Pexels.com