Miben rejlik a manuálterápia gyógyító hatása?

manuálterápia

A pszichés stressz, az étrend és a fizikai aktivitás hiánya által okozott ismert betegségek mellett a mozgásszervi rendszer patológiái is egyre gyakoribbak a különböző korú és társadalmi kategóriájú embereknél.

Az orvosok és terapeuták, csak az elmúlt 10 évben is jelentős növekedést észleltek a degeneratív porckorongbetegségek, gerincferdülés vagy ízületi porckopás eseteinek számában.

Ezeknek a betegségeknek az a sajátossága, hogy a tünetek nem azonnali akut megnyilvánulások, hanem intenzív fizikai erőfeszítések, fáradtság, hőmérséklet- és időjárás-változások hatására fokozódik.

Ha azonban a betegség első gyanúja esetén az érintett nem fordul időben szakemberhez, krónikus folyamat alakulhat ki. Továbbá a betegség késleltetett kezelése esetén a vérnyomás értékek változása, fejfájás, krónikus fáradtság és egy sor kapcsolódó betegség is jelentkezhet.

Időben történő kezelése során viszont a manuálterápia is segíthet a teljes gyógyulásban, méghozzá gyógyszerek és orvosi beavatkozás nélkül.

Hogyan segíthet a manuálterápia?

A manuálterápia egy olyan terápiás komplexum, amely során jelentősen javul az ízületi felszínek helyes érintkezése, támogatva az ízületek keringését és a porcok tápláltságát. A kézen keresztül történő testre gyakorolt hatás során a terapeuta elősegíti a szöveti regenerációt, csökkentve és idővel teljesen megszüntetve a gyulladást.

Ezzel a kezeléssel tehát különböző degeneratív állapotok izom-szalagos, ízületi kórképek, belső szervi diszfunkciók gyógyíthatók, azonnali fájdalomcsillapító hatással.

A manuálterápiás foglalkozások során a terapeuták különböző manővereket hajtanak végre bizonyos izomcsoportokon, ízületeken vagy a gerinc és a végtagok egyéb részein. Préselési, dörzsölési, kompressziós technikákkal azonnali és hosszú távú kedvező hatású gyógymasszázs történik.

Ennek eredményeként a betegek a fájdalom intenzitásának gyors csökkenését és a test egészségi állapotának jelentős javulását érzik.

A manuálterápia azonban nem csak zárt rendszerben, például csontszövetben képes „csodákat” tenni, hanem az egész szervezet felépítésében is szerepet vállal. A kezelési program a belső szervek működésének szabályozását is indukálja.

Ilyen esetekben a manuális kezelés nem az ízületi elemek helyzetének helyreállítását célzó manipulatív beavatkozás szigorú eredménye, hanem a belső szervekre kifejtett hatású, egyensúly helyreállításával járó technikák kombinációja. Ezen kezelések után a beteg egyszerre érezni fogja a fájdalom gyors enyhülését és egészségi állapotának javulását.

A terápiák megkezdése előtt, minden beteg egy részletes konzultáción vesz részt, ahol elemzik egészségügyi állapotát, azonosítják a probléma okát és a lehetséges ellenjavallatokat. Csak ezt a szakaszt követően állítódik össze az egyéni kezelési folyamat, amelynek célja a páciens teljes gyógyulása!

Kép forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)