Hogyan beszéljünk gyermekeinknek a kábítószer veszélyeiről?

kábítószer veszélyei

Igen, a drogokról beszélni kell a gyerekkel, minden szülőnek! Ez igaz még akkor is, ha olyan környezetben nő fel, ahol nyoma sincs ennek veszélyének. De hogyan kell felkészülni egy ilyen beszélgetésre?

Jobb a drogokról a két szülőtől tudni, mint az idősebb barátoktól, akik ilyen dolgokba avatják őket anélkül, hogy fia vagy lánya tudná, miről is van szó, vagy ami még rosszabb, anélkül hogy beleegyezését adta volna.

Mert egyszer eljöhet annak az ideje, hogy egy ártatlannak ígérkező buliban, valaki pont az Ön gyermekét kínálja meg. Az a gyermek, aki tudja ezeket a dolgokat, védett gyerek, aki nem keres alternatív, esetleg téves információforrásokat, a kábítószer birtoklás, fogyasztás és kereskedelem veszélyeiről.

Hogyan beszéljünk a drogokról a gyermekkel?

Ne essen pánikba!

Az ilyen megbeszélések a bizalom alapjára épülnek, ezért ha megtudja, hogy gyermeke már kipróbált valamilyen káros szert, ne kiabáljon. A félelem, amit érez jogos, de veszélyes is. Ha a gyerek látja, hogy fél vagy dühös, nem lesz bátorsága többet elmondani, ki adta neki és miért.

Legyen tájékozott!

A mai gyerekek gyorsan megtanulnak mindenféle dolgot a drogokról. Ha azt szeretné, hogy megbízzon benne és abban, amit mond nekik, olvasson részletesen utána minden lehetséges függőségről, hogy Ön legyen az első számú megbízható forrás.

Világosan fogalmazza meg az értékeket!

Tegye világossá számára, hogy nem tolerálja a kábítószert, nem szeretné, ha találna a házban. A drogokról szóló nyílt vitának ezt a nagyon világos szempontot is magában kell foglalnia: az ilyen dolgokhoz való hozzáállását.

Minden család értékeit egyértelműen meg kell fogalmazni (pl. az idősek tisztelete, a tagok közötti udvariasság, a mindenki számára fenntartott idő stb.), amelyek döntő fontosságúak. Ugyanez a helyzet a drogokkal is.

Ne legyen „ijesztő”!

Hiába mondja, hogy pl. „a kábítószer tönkreteszi az agysejtjeit”, mert nincs igazán hatása. Jobb, ha világos részleteket ad neki a tünetekről, a lehetséges mentális problémákról, és mondjon példákat olyan emberekről, akiknek hasonló problémái vannak. A gyerekek a pozitív és negatív példákból tanulnak jobban, nem a szlogenekből.

Ismerje meg gyermeke környezetét, amennyire csak lehetséges!

Ez döntő tény. Egy gyerek, ha káros környezetben van, és alacsony az önbecsülése, fennáll annak a veszélye, hogy azon töpreng, hogy miként alkalmazkodhatna a többiekhez. Ne habozzon közbelépni, ha azt látja, hogy az iskola vagy a baráti kör romboló gyermeke számára!

Kép forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)