Energiahatékony fűtés klímával? Tényleg olcsó megoldás?

klíma

Manapság egyre többen kezdenek el klímával fűteni, hiszen amellett, hogy számos beállítási lehetőséget tartalmaznak, egész nap melegen tudják tartani a lakást.

A modern technológiának köszönhetően a légkondicionáló rendszerekkel hatékonyan fűthetünk és még csak nem is drága megoldás. De vajon tényleg annyira energiahatékony, ahogy azt mondják? Olcsóbb, mint a többi fűtési rendszer?

Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre adjuk meg a részletes választ. Kitérünk arra, hogy milyen az a légkondi, amivel fűteni tudsz.

Tényleg energiahatékony a klímával történő fűtés?

Annak ellenére, hogy egy ideje a klíma már fűtésre is használható, a legtöbben még mindig csak a hűtéshez alkalmazzák. Az általánosan elterjedt nézettel ellentétben azonban a mostani változatok jóval szélesebb működési tartományban képesek elvégezni a feladatukat.

A klíma hőszivattyús működési elv alapján működik. Ez azt jelenti, hogy egy levegő hőszivattyú a hőenergiát a hűtőközeg segítségével szállítja el egyik környezetből a másikba. A kültéri egység felel azért, hogy a beltéri levegőt a kültérre vigye.

A fűtésre alkalmas klímák esetében a levegő felmelegítésre kerül és bejut az adott helyiségbe. A jelen esetben a levegőből származó meleg előállításával kevesebb energiát használunk, mint a hagyományos fűtési rendszerekkel.

A légkondicionáló tehát kiváló környezetbarát alternatíva lehet fűtéskorszerűsítés esetében. A kifejezetten fűtésre optimalizált kivitelek akár -25 fokos külső hőmérséklet mellett is kiválóan működnek, teljesítményvesztés nélkül.

Miért gazdaságos klímával fűteni?

A hagyományos fűtési megoldások esetében az elektromos áram egy fűtőszál segítségével alakul hőenergiává. Ez azt is jelenti, hogy 1 kW elektromos áramból 1 kW hőenergia kapható.

Ezzel szemben a klíma egy levegő levegő hőszivattyú, ami ahogy már említettük a környezetből származó hőenergiát alakítja meleg levegővé. Itt 1kW áramból akár 4-5-szörös mennyiségű hőenergia is előállítható.

Ráadásul ez egy megújuló energia, hiszen a meleget a levegőből nyeri ki. Az elektromos áram tehát nem a hő előállításához, hanem a rendszer működtetéséhez szükséges.

A klímával való fűtés legfőbb előnyei

Az első és legfontosabb, hogy környezetbarát és energiatakarékos. Összehasonlítva egy modern gázüzemű fűtési rendszerrel, akár 10-15 százalékot is spórolhatunk. Emellett napelemmel kombinálható, így a fűtésszámla rendkívül alacsony lesz, ha egyáltalán kell fizetni bármit is.

A klímával egyszerre oldhatjuk meg a hűtést és a fűtést, így egy beruházással télen és nyáron is jól érezhetjük magunkat odabent. A bekerülési költsége pedig szinte ugyanannyi, ha nem alacsonyabb, mint egy gázzal való fűtési rendszer esetében.

Nagyon gyorsan végzi a dolgát, pillanatok alatt meleggé képes varázsolni a teret. Emellett egyenletesen tartja a hőmérsékletet, nem lesznek nagy eltérések napközben sem. Fontos még, hogy helyiségenként szabályozható a hőmérséklet, programozható, távvezérelhető, amihez csak egy WiFi-re van szükség.

Összegezve

A klímával történő fűtés tehát környezetbarát és energiatakarékos megoldás. Egyáltalán nem drágább, mint a hagyományos rendszerek, sőt, sok esetben még olcsóbbak is lehetnek.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)