Emberi hajra is használható a lósampon?

ló

A lósampon kapcsán szárnyra kaptak olyan hírek, hogy emberi használatra is alkalmasak. A haj fényes lesz tőle, sőt, vannak, akik azt állítják, hogy még a hajhullás ellen is gyógyírt jelent a szer használata. Valóban igazak volnának ezek a híresztelések?

Ezért kezdhették el használni az emberek a lósampont saját célra

Az egészséges ló szőre fényes, vastag és erős. Akiknek vékonyak és a töredezettek a hajszálai, csak álmodoznak arról, hogy az ő hajuk is ilyen tulajdonságokkal rendelkezzen. Vajon jó ötlet-e, hogy az AnivetDirect lóápoló szerei között megtalálható a lósampont emberi célra használjuk, ha a lovaknál már bevált?

Az utóbbi évek, évtizedek során számos lósampongyártó emberi hajápolási szereket is elkezdett hasonló összetevőkből készíteni. Ennek oka, hogy sokan lósampont kezdtek a saját hajukon alkalmazni, és pozitív eredményekről számoltak be.

Tény, hogy a biotin és a keratin valóban erősítik a hajat. Azt azonban fontos leszögezni, hogy az ember haja és a ló szőrzete más igényekkel bír. Éppen ezért van jelentős különbség egy hagyományos sampon és egy lósampon összetétele között.

Ez a különbség az emberi hajra való sampon és a lósampon között

Az emberi haj, valamint a fejbőr pH-értéke általában 4,5 és 5,5 közé tehető, azaz a savas tartományban helyezkedik. A ló bőre és szőrzete sokkal magasabb, 7-es értékkel rendelkezik. Ez már a semleges tartomány, így a lósamponok vagy semlegesek, vagy kissé lúgosak szoktak lenni.

Mivel a ló szőrzete általában erősebb szennyeződésekkel is találkozik, mint az ember fejbőre vagy haja, így a lósamponok erősebb tisztítószereket is tartalmaznak. Azok, akiknek érzékeny a fejbőre, könnyen irritációt tapasztalhatnak, ha a hajukat lósamponnal veszik kezelésbe.

Kevéssé lényeges szempont, de a lósampon nem is olyan illatos. Ennek oka, hogy az állatok érzékeny szaglószervvel rendelkeznek, és a feltételezések szerint irritálná őket egy parfümös sampon, az emberek esetében ez viszont kifejezetten előnyös lehet.

Mi az észszerű döntés?

A hajszálak szerkezete és vastagsága merőben különbözik a lovak sörényétől is. A ló sörényében lévő szőrök sokkal vastagabbak és egyenesebbek jellemzően, a ritka kivételektől eltekintve.

A haj textúrája, ereje és rugalmassága is éppen ezen okból kifolyólag eltérő, mint ahogyan a ló sörénye viselkedik, éppen ezért a hajápolási termékek hatása sem ugyanaz lesz akkor, ha emberi hajon alkalmazzuk, vagy éppen a ló szőrét, sörényét mossuk vele.

A Dermocan lósamponban olyan összetevők vannak, mint a már emlegetett keratin vagy az argánolaj, a szőlőmagolaj, a gyapotkivonat, az aloé vera, az olívaolaj alapú visszazsírozó szer vagy a D-panthenol.

Jobb, ha inkább prémiumminőségű emberi sampont választunk saját használatra, hiszen ezekben a termékekben megtalálhatok ugyanezek az összetevők, csak optimálisabb arányban.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)