Egynapos matrica is megmenthet a büntetéstől

egynapos autópálya-matrica

2024. április 1-től Magyarországon is kapható az egynapos autópálya-matrica. Cikkünkben összefoglaljuk a legfontosabb információkat, tudnivalókat, illetve megnézzük, hogyan alakulnak a D1 kategória árai a környező országok áraihoz képest.

Ezek a legfontosabb tudnivalók

Az egynapos matrica 2024. április 1-től kapható Magyarországon. Az új kategória egyébként annak köszönhető, hogy az Európai Unió Eurovignette irányelve előírja a tagországoknak az egynapos matricák bevezetését.

Fontos tudni, hogy az egynapos matrica a vásárlás időpontjától kezdve aznap 23:59-ig érvényes. Amennyiben az ember előre megvásárolja, természetesen 00.00-tól aznap 23:59-ig érvényes a matrica.

Egynapos matrica árak itthon és a környező országokban

Az uniós szabályok értelmében az egynapos matricák ára az éves matrica árának maximum 9%-a lehet. Ennek értelmében a következőképpen alakulnak a magyar díjak az egyes kategóriákra:

  • D1M: 2570 Ft
  • D1: 5150 Ft
  • D2: 7310 Ft
  • U: 5150 Ft

Jól látszik, hogy a legnépszerűbb D1 kategóriában az egynapos matrica csupán 1250 Ft-tal olcsóbb a 10 napos matricánál (6400 Ft). De mennyibe is kerülnek az egynapos matricák a környező országokban?

  • Ausztria: 8,6 euró – kb. 3375 Ft
  • Csehország: 200 korona – kb. 3115 Ft
  • Románia: 2,5 euró – kb. 980 Ft

Szlovákiában, Szlovéniában és Ukrajnában nem kapható egynapos matrica, Horvátországban és Szerbiában pedig útszakaszonként kell fizetni. A fentiekből látszik, hogy a magyar egynapos matrica drágának számít régiós viszonylatban.

Az autopalyamatrica.hu csapata által készített nem reprezentatív felmérésből kiderült, hogy a magyarok is drágának érzik a D1 kategóriában fizetendő 5150 Ft-ot.

A több, mint  5 ezer ember által kitöltött kérdőívből kiderült, hogy az autópálya-használók 98%-ának igénye lenne az egynapos matricára, ezzel együtt nagy részük az 500-1500 forintos sávban érezné úgy, hogy igazán megéri.

Mikor érdemes egynapos matricát venni?

Ezzel együtt több olyan eset is van, amikor a relatíve kis árkülönbség esetén is érdemes az egynapos matricát vásárolni:

  • Ha véletlenül hajtottunk fel az autópályára, ezt még 60 percen belül észrevesszük, és el akarjuk kerülni a büntetést,
  • Ha biztosan csak az adott napon belül van szükségünk úthasználati jogosultságra, mert például csak átutazunk Magyarországon.

És bár nem óriási a különbség, a sok kicsi sokra megy!

egynapos autópálya-matrica
Kép forrása: Freepik.com

Érdemes otthonról megvenni

Az egynapos matrica vásárlását is érdemes még otthonról elintézni. Ha tudjuk, mikor lesz szükségünk rá, akkor pedig nem is érdemes az utazás napjára hagyni. Mert ha mindent az utolsó pillanatra hagyunk, könnyen elmarad az autópályamatrica vásárlás, a büntetés pedig senkinek nem esik jól.

A másik ok az, hogy ha sietünk, könnyebb hibázni, a rosszul megadott rendszámmal pedig szintén meg fog jönni a pótdíjfizetési felszólítás. És bár egy ügyintézési díj ellenében át lehet íratni a matricát a helyes rendszámra, ehhez be kell fáradni a NÚSZ Zrt. egyik ügyfélszolgálati irodájában, ami időigényes.

Érdemes tehát jó előre megvenni a matricát: laptopról és telefonról is csak pár kattintás az autopalyamatrica.hu weboldalán.

Képek forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)