A mindig aktív örökmozgó, az ausztrál juhászkutya

ausztrál juhászkutya

Minden vágyad egy olyan kutyus, aki elegáns megjelenésű, kiemelkedően intelligens, mindig kapható egy kis mókára és állandóan pörög? Nos, kedves gazdijelölt, akkor az ausztrál juhászkutya épp neked való fajta! Ha szeretnél többet megtudni erről a bohókás, csodaszép küllemű kutyáról, akkor olvass tovább!

Cikkünkben röviden bemutatjuk a legfontosabb tudnivalókat vele kapcsolatban, legyen szó akár a jelleméről, a tartási körülményeiről, vagy hogy miért kiváló táplálék számára a kutyakajas.hu-nál kapható Purina Dog Chow táp. Tarts velünk!

A terelés bajnoka

Mivel juhászkutyáról van szó, ezért úgymond a génjeibe van kódolva a munka és az a bizonyos terelőösztön. Sokan az egyik legokosabb, legtanulékonyabb kutyafajtának tartják, de ez nem jelenti azt, hogy könnyű lenne nevelni, sőt! Hihetetlen gyorsasággal sajátítja el mind a jó, mind a rossz viselkedésformákat, ezért olyan gazdira van szüksége, aki határozottan és ami a legfontosabb, következetesen neveli.

Tehát ha például egyszer megtiltod neki, hogy felmenjen a kanapéra, akkor ezt a család egyetlen tagja sem, soha, semmilyen körülmények között ne engedje meg neki, ha ugyanis egyszer megszegheti a szabályt, akkor bizony meg fogja máskor is!

Ennek a fajtának mondhatni kötelező a kutyaiskola, hiszen intelligenciája révén könnyen a gazdája fejére nőhet, ha nem részesül megfelelő nevelésben.

Ilyenek a mindennapok egy ausztrál juhászkutyával

Ennek a kutyusnak a vérében van a terelés, a legaktívabb fajták közé tartozik, ezért napi minimum 1-2 óra fizikai és szellemi lefárasztásra van szükség, ezért csak olyan gazdi mellé ajánlott, aki maga is aktív és sportos életmódot folytat.

Ha viszont nincs megfelelően “megdolgoztatva”, annak a kert és a lakás is a kárát látja, hiszen unalmában ásni, rágcsálni, rongálni kezd. Az erős terelőösztönét is ki kell elégíteni, különben előfordulhat, hogy a környezetében lévő embereket, más háziállatokat kezdi el “terelni”, és ha az illető nem arra megy, amerre őkelme szeretné, akkor egy bokaharapás lehet a jutalma.

Az eredeti feladatára, azaz a juhok őrzésére ma már ritkán alkalmazzák őket, kutyás sportokban viszont nagyon szép eredményeket érhetnek el, kiválóan szerepelnek például az agilityben, frizbizésben, terelésen, obedience versenyeken, bikejöringen is.

Mire figyelj az etetést illetően?

Igazi örökmozgó lévén jócskán kell neki energia, így a magas hús- és zsírtartalmú eleségek között érdemes keresgélni, pláne, ha munka- vagy sportkutyaként tartod. Ellenben ha nincs rendesen lemozgatva, akkor hajlamos lehet a hízásra, így ha átlagos családi kedvencként él, akkor egy normál energiatartalmú (de ugyanúgy jó minőségű) eledel is megfelelő lehet.

Szerencsére a válogatás nem jellemző rájuk, így a már említett Purina Dog Chow tápjai remek választásnak bizonyulnak számukra. Az ausztrál juhászkutyák többsége viszont eléggé falánk, így az etetéshez mindenképp javasolt egy habzsolásgátló tálat beszerezni, amiből csak lassan tudja kieszegetni a tápszemeket.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)