A leggyakoribb ízületi betegség, amely a magyarokat sem kerüli el

ízületi fájdalom

Túlmutat az életörömön, ha nem tehetjük azt, amit akarunk. Ha téged is osteoarthritis érint, azt tapasztalhatod, hogy a fájdalom hatással van mindennapi életedre, és korlátozza szabadságodat. De te magad is tehetsz ellene!

Fizikoterápiával és gyógytornával kombinálva csökkentheted a fájdalmat és távol tarthatod vagy késleltetheted a mozgásszervi betegségek kialakulását!

Az osteoarthritis, mint „népbetegség”

Az osteoarthritis – más néven ízületi porckopás – egy úgynevezett degeneratív rendellenesség, amelyben az ízületek körüli porcok és szövetek lassan elpusztulnak. Több mint 200 különböző reumás betegség létezik, ezek közül egyértelműen ez a legelterjedtebb.

És mint ilyen gyakori mozgásszervi rendellenesség a MozgásKlinika Budaörs klinika azért jött létre, hogy segítse az üzleti porckopás és hozzá hasonló rendellenességeket gyógyszermentesen kezelni.

Vannak, akik jól élnek ezzel a rendellenességgel, és nem érzik különösebben megterhelve magukat. Mások viszont súlyos fájdalmat tapasztalnak, amely befolyásolja a mindennapi tevékenységeket a funkcionális képességek, a mobilitás és az életminőség csökkenése által.

Ki a leginkább érintett célcsoport?

Az osteoarthritis kialakulásának leggyakoribb kockázati tényezője lehet az életkor, az öröklődési hajlam, a túlsúly és az ízület korábbi sérülései, mint például egy keresztszalag sérülés. Az összes porcos felületű ízületet érintheti, de a problémák leggyakrabban a hüvelykujjban, a nagylábujjban, a csípőben és a térdben jelentkeznek.

Kezelés – te magad is változtathatsz rajta!

Lényegében az ízületi porckopást nem lehet sem megelőzni, sem gyógyítani. Viszont annál többet lehet tenni a fájdalom enyhítése érdekében, valamint a súlyosbodás késleltetésében. A kezelések során a legtöbb enyhe vagy közepesen súlyos osteoarthritisben szenvedő ember ugyanolyan jó – talán még jobb – hatást érhet el.

A terápia tehát a tünetek csökkentéséről és az ízületi funkció javításáról szól mind a rendellenesség jobb megértése, mind pedig speciális gyakorlatok képzése révén.

Hogyan zajlik a kezelés az ízületi porckopás, illetve más mozgásszervi panasz megkezdése előtt?

1. Felmérjük aktuális állapotodat

A páciensek első körben mindig egy állapotfelmérésen vesznek részt, ahol a terapeutának lehetőség van megismerni a panaszokat, elvégezve egy részletes fizikális vizsgálatot. Ez segít egyedi képet adni a mozgásszervi probléma súlyossági fokáról, rávilágítva más testtartási hibákra is.

2. Egyéni kezelési tervet állítunk össze

Kivétel nélkül minden esetben egyénre szabott kezelési terv készül el, amely garantálja a maximális hatékonyságot. Ebben a terapeuta feltünteti a pontos gyógytorna gyakorlatokat és manuálterápiás eljárásokat, valamint egy átfogó ütemtervet.

3. Megkezdjük a gyakorlati terápiát

Az anamnézis felállítása után azonnal kezdetét veszi a gyakorlati terápiás eljárás, hogy a pozitív változások gyorsak és eredményesek legyenek.

Kép forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)