36 százalékkal növekedett hazánkban a búzatermelés

mezőgazdaság

Előzetes adatok alapján elmondható, hogy Magyarországon az elmúlt évek során a legtöbb szántóföldi növény termésmennyisége növekedett. Az elemzések szerint ezekhez az eredményekhez 2023-ban a kedvezőbb időjárás, illetve a bővülő öntözési közösségek is hozzájárultak.

Amellett, hogy a tavalyi évben már hazánk mezőgazdasági területeinek mintegy 5 százaléka volt öntözhető, az aszály miatti kár is jóval kisebb területeket érintett, mint korábban, ez pedig természetesen visszatükröződik a termésmennyiségek értékeiben is.

Az ország területén hazánkban a mezőgazdasági földek 55 százalékát teszik ki. Ezeknek nagy része, több mint 80 százaléka pedig szántóföld. 2023-ban Magyarország teljes mezőgazdasági területe 5,1 millió hektárt jelentett.

A búza a világ legértékesebb gabonája

A búzát a leggyakrabban őrleményként szokták felhasználni, és a legrégebb óta termesztett növények közé sorolható. A növénynemzetségbe több faj közé is sorolható a búza, a világon a legértékesebb gabonafélék közé tartozik, hiszen jelentős szerepe van az emberek táplálásában, így világszerte a legnagyobb területeken termesztik.

Felhasználási területe pedig igen széleskörű, hiszen készítenek belőle kenyeret, különböző pékárukat, tésztát, de számos cukrászipari felhasználási módja is ismert, sőt, a sör előállítására is alkalmas.

Hozzátartozik a széleskörű felhasználásához természetesen az is, hogy a búza egy jó minőségű abraktakarmány, melynek melléktermékei is értékesek. Hazánkban a búzatermelés üzemgazdaságilag, illetve nemzetgazdaságilag is fontos ágazatát képezi a magyarországi növénytermesztésnek, ennek pedig elsődleges feladata az, hogy a lakossági kenyérgabona szükséglet biztosítva legyen hazai termeléssel.

A legtöbb szántóföldi növény termésmennyisége nőtt a tavalyi évben

A friss adatok azt mutatják, hogy az elmúlt években folyamatosan nőtt a különböző gabonafélék vetésterülete, ez pedig a tavalyi évben már a 2,5 millió hektárt is meghaladta. Az elemzések szerint a kalászosok hozama, a korábban 69 százalékot adó búza körülbelül 1 év leforgása alatt 7,6 százalékkal nagyobb szántóföldterületet tett ki, ez pedig 36 százalékkal több termést tudott eredményezni.

Hazánk területein a búza termésátlaga meghaladta a hektáronkénti 6 tonnát Nógrádban, Borsod-Abaúj-Zemplénben, Vasban, illetve Hajdú-Biharban is. A tavalyi évben pedig a szántóföldi növények betakarított területe is nőtt, hiszen míg 2022-ben rozst, árpát, zabot, és búzát hazánkban 1,347 millió hektáron termesztettek, addig már a tavalyi évben ez a szám elérte az 1,517 millió hektárt.

Jász-Nagykun-Szolnok, Zemplén, Békés és Borsod Vármegyében tavaly hektáronként 5630 kilogramm búzát tudtak kitermelni a gazdák, így elmondható, hogy ezeken a területeken termesztették Magyarországon a legtöbb búzát.

Tavalyi számadatok szerint árpából csupán Somogy és Zala Vármegyében arattak az előző évhez képest valamivel kevesebbet. A legmagasabb termésátlagot pedig Vas Vármegyében tudták megtermelni, ez 5 tonnát jelentett hektáronként. Zabból a legmagasabb termékátlagot Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye érte el, a hektáronkénti 4 tonna terméssel.

Kép forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)